Werkgeluk

Werkgeluk is de motor van je bedrijf. Het zorgt ervoor dat jouw werknemers elke dag (of bijna elke dag) met plezier naar hun werk gaan en met veel passie en inzet hun werk doen. Het verlaagt ziekteverzuim, zorgt voor meer productiviteit en zorgt ervoor dat werknemers langer bij je bedrijf blijven werken. Werkgeluk is een toverwoord, maar wel een toverwoord dat een gigantische grote en complexe uitdaging met zich meebrengt. Dus hoe bereik je nou werkgeluk?

De factoren van werkgeluk

Wanneer iemand werkgeluk ervaart is voor iedereen anders, maar er zijn wel een paar veel voorkomende factoren die bij kunnen dragen hieraan. Een van de meest voorkomende factoren is uitdaging. Het gevoel dat je kan groeien in je functie of rol en je talenten kan benutten is enorm belangrijk om een werknemer gemotiveerd te houden. Ook werkdruk speelt hierin mee. In veel organisaties is de werkdruk simpelweg te hoog, waardoor werknemers non-stop op hun tenen lopen en dat kan ook privé enorme impact hebben. Aan de andere kant kan een te lage werkdruk ervoor zorgen dat werknemers verveeld zijn en hun scherpte verliezen. Ook de kaders van het een bedrijf zijn belangrijk. Is het duidelijk waar een bedrijf voor staat en wat de doelen zijn? En kan een werknemer zich volledig vinden in deze doelen? Tot slot is de werksfeer cruciaal in een werkomgeving. De juiste sfeer kan ervoor zorgen dat mensen graag naar hun werk gaan, keihard willen werken met z’n allen en na afloop gezellig hun successen vieren. Maar is de werksfeer niet goed dan kan dit de productiviteit sterk beïnvloeden en het ziekteverzuim verhogen. Dit zijn moeilijke processen om te doorgronden als werkgever.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts het topje van de ijsberg als het gaat om werkgeluk, maar het laat zien dat er veel dingen spelen in jouw organisatie.

Werkgeluk begint bij de basis van je organisatie

Zoals je leest zijn er een hoop factoren die het werkgeluk van je werknemers in de weg kan zitten. De gevolgen hiervan hebben vaak een individuele uitwerking. Een werknemer valt uit met een burn-out of zoekt na een paar maanden alweer een andere baan. Soms ligt de basis hiervan bij de persoon zelf, maar vaak is het een onderdeel van een groter geheel. Zo zijn bijvoorbeeld stijgende verzuimcijfers een signaal dat het tijd is om werk te maken van duurzame inzetbaarheid.

Van werkdruk, naar werkgeluk

Meer werkgeluk begint bij erkennen dat er op dit gebied nog winst te halen valt. Probeer niet zelf te duiden waarom de verzuimcijfers de laatste tijd stijgen, maar ga met een open houding op ontdekkingstocht in je organisatie. Alleen zo kun je het echte probleem achterhalen en tot de juiste oplossing komen.

Deze ontdekkingstocht is bijzonder lastig en het kan voor werknemers moeilijk zijn om open en eerlijk problemen op tafel te gooien tegenover een leidinggevende of een andere collega. Juist daarom is het goed om een coach of adviseur in te schakelen die buiten de organisatie staat. Op basis van ervaring, kennis en bruikbare hulpmiddelen kan het échte probleem achterhaald worden en omgezet worden naar een duurzame oplossing. Een oplossing die het verschil gaat maken voor je werknemers en de toekomst van de hele organisatie.

“Coaching en advies is altijd maatwerk”

Ik heb ruim 20 jaar ervaring in het coachen en adviseren van organisaties. Eerst als werknemer van veel verschillende bedrijven en later als ZZP’er. Daardoor weet ik dat een traject altijd maatwerk is. Elke organisatie, elk mens en dus elk vraagstuk is anders. Daarom kijk ik eerst naar de vraag achter de vraag. Ik wil weten wat het échte probleem van jouw organisatie is, vanuit daar beginnen we met bouwen.

Dit doe ik aan de hand van mijn eigen kennis en ervaring, maar vooral op basis van de kennis en ervaring die al in jouw organisatie aanwezig is. Met een goede dosis plezier en een sfeer waar iedereen zichzelf kan zijn, ontdekken we zo samen waar de groeimogelijkheden van jouw organisatie zitten.

Het belang van werkgeluk

 

Werkgeluk zorgt voor:

  1. Meer plezier in het werk
  2. Minder ziekteverzuim
  3. Minder verloop
  4. Meer effectiviteit en omzet
  5. Meer winst

Geen werkgeluk zorgt voor:

  1. Ongelukkige werknemers
  2. Hoge verzuimcijfers
  3. Veel verloop
  4. Ongemotiveerd personeel, dat geen stap teveel zet
  5. Minder winst