Teamcoaching

De officiële definitie van een team is: ‘”Een groep personen die door middel van samenwerking probeert om hetzelfde doel te bereiken.” En zo klinkt het een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Want wat is een goed team? Voelt iedereen zich prettig in de groep? En streeft iedereen wel hetzelfde doel na? Teamcoaching kan deze problemen zichtbaar maken en vanuit de kracht van het team zelf oplossen.

Wanneer teamcoaching?

Teamcoaching geeft inzicht in wat er leeft in een team. Het geeft inzicht in de manier van communiceren, het maakt onderlinge verwachtingen bespreekbaar en maakt verhoudingen duidelijk. Daarnaast geeft het inzicht in drijfveren en het gedrag dat teamleden (inclusief leidinggevende) laten zien. Een disfunctionerend team kan het aanwezige talent belemmeren of zelfs wegjagen en ook werkgeluk krijgt geen kans in zo’n  team. Maar een team dat wel goed samenwerkt, geeft een enorme boost. Dit is goed voor je organisatie, je werknemers én je klanten. Een coachingstraject helpt zicht te krijgen op wat er speelt in een team en hoe een team tot vijf keer meer rendement kan bereiken voor je organisatie.

Het team heeft zelf de oplossing

Misschien is het wel een rustgevende gedachte, maar de oplossing van het probleem waarmee jij en jouw team te maken te heeft, hebben jullie zelf in handen. Die oplossing vinden is de grote uitdaging, waarin teamcoaching kan helpen. Door te focussen op de talenten die er in jouw team aanwezig zijn en te kijken naar de behoeftes van alle teamleden kom je met elkaar vooruit. Tijdens meerdere coachsessies ontdek je met elkaar waar jullie uitdaging ligt en vervolgens zoeken jullie samen naar de oplossing. Dat is vaak een persoonlijk en intensief traject, waarin echt iedereen zijn input levert. Juist dat zorgt ervoor dat teamcoaching zo waardevol is.

“Teams barsten van het talent”

Met al meer dan 20 jaar ervaring in het leiden en coachen van teams durf ik ondertussen wel te stellen dat elk team barst van het talent. Dat is dan ook de basis van mijn coachsessies.

Met een goede dosis plezier en een sfeer waar iedereen zichzelf kan zijn ontdekken we samen waar de oplossing of de groeimogelijkheden van jouw team zitten. Als aan het eind van het traject het team hechter is en beter functioneert dan geeft dat gewoon heel veel voldoening. Vooral omdat ik weet dat een goed team de ultieme basis voor werkgeluk is.